Στους χορευτές πέρα από τον έλεγχο της ακοής είναι σημαντικός και ο έλεγχος της ισορροπίας. Στην ισορροπία εμπλέκονται τρία βασικά συστήματα:
Το ιδιοδεκτικό σύστημα. Πρόκειται για ένα σύστημα με αισθητηριακούς υποδοχείς που βρίσκονται στο δέρμα, τις αρθρώσεις και τους μυς.
Το οπτικό σύστημα. Περιλαμβάνει του οφθαλμούς και την οπτική οδό.
Το αιθουσαίο σύστημα. Είναι το σύστημα ισορροπίας και αποτελείται από 5 ξεχωριστά τελικά όργανα: 3 ημικύκλιους σωλήνες που είναι ευαίσθητοι στις γωνιακές επιταχύνσεις (περιστροφές κεφαλής) και 2 ωτολιθικά όργανα που είναι ευαίσθητα σε γραμμικές επιταχύνσεις καθώς και στη βαρύτητα.
Όλα αυτά τα συστήματα συνεργάζονται για να παρέχουν στον εγκέφαλό μας έναν «χάρτη» για το πού βρισκόμαστε στο χώρο , ώστε να μπορούμε να κινούμαστε και να ισορροπούμε.
Ισορροπία : Οι χορευτές έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες όσον αφορά την μείωση του αισθήματος περιστροφής και ιλίγγου, παρολαυτα υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται διερεύνηση.
Ακοή : Οι διαταραχές στην ακοή εμφανίζονται και σε χορευτές και μάλιστα έχουν αρκετά χαρακτηριστικά με αυτά των μουσικών. Πρόκειται για μια κατάσταση που οι χορευτές αγνοούν συχνά λόγω της έμφασης που δίνουν στην κίνηση. Για παράδειγμα, η ένταση του ήχου σε μάθημα hip hop μπορεί να φτάσει και τα 119 dB, χωρίς οι παρευρισκόμενοι στον χώρο να συνειδητοποιούν το μέγεθος της έντασης αυτής (Πηγή).
Λόγω της έκθεσης σε μουσική και οι χορευτές οφείλουν να κάνουν έλεγχο της ακοής τους ώστε να προληφθούν παθολογίες που προέρχονται από μουσική.
Ακόμα, η φύση της εργασίας τους απαιτεί ταχύτητα, συντονισμό και ακρίβεια. Η μείωση της ακουστικής ικανότητας ή η συμπτωματολογία όπως οι εμβοές είναι στοιχεία που δυσκολεύουν τους επαγγελματίες. Γι’ αυτόν το λόγο, ο προληπτικοί έλεγχος είναι σημαντικός.
Καθηγητές και Μαθητές μουσικών σχολείων / ωδείων /μουσικών σχολών
Οι καθηγητές μουσικής αλλά και φωνητικής έχουν έκθεση σε Μουσική. Ο ήχος δεν διακρίνεται σε καλό ή κακό. Ο ήχος (και η μουσική είναι ήχος) έχει επίδραση στο ακουστικό σύστημα και οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι η ένταση και η διάρκεια έκθεσης σε αυτόν.
Έτσι υπάρχει μια σειρά από καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ακοή
Η καθημερινή εξάσκηση και το διάβασμα το οποιο δεν γίνεται πάντα σε χώρους με την κατάλληλη ακουστική πχ σε πολύ μικρά δωμάτια με μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες.
Η καθηγητές μουσικής και φωνητικής έχουν έκθεση πέρα από την καθημερινή τους προσωπική εξάσκηση πολλές και συνεχόμενες ώρες λόγω των μαθήματων.
Πολλές φορές οι καθηγητές συνεχίζουν το πρόγραμμα τους χωρίς να κάνουν ενδιάμεσα διαλείμματα.
Οι χώροι διδασκαλίας δεν είναι πάντα οι κατάλληλοι
Το ποσοστό εμφάνισης βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων μεταξύ των καθηγητών φωνής ήταν πάνω από 40% και είναι υψηλότερος στους δασκάλους φωνής και τους μαθητές φωνητικής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ο οποίος σημειώθηκε ότι ήταν 32%
Δρ Κατερίνα Βαρδονικολάκη MD, PhD,
Ωτορινολαρυγγολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Πιστοποιημένη Ιατρός από το Performing Arts Medicine Association για μουσικούς και καλλιτέχνες.
© Αll rights reserved Κ.Vardonikolaki
Δια ζώσης / επίσκεψη στο ιατρείο
Τηλέφωνο για Ραντεβού : (+30) 210 30 00 457
Τηλέφωνο Ιατρού : (+30) 697 74 00 259
Τηλέφωνο Ιατρείου : (+30) 210 69 26 247
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διαδικτυακά
Δυνατότητα μέσω Zoom | Skype | Viber | Facetime
Σεμινάρια - ημερίδες
ερευνητικά προγράμματα
Παρακαλούμε επικοινωνήστε στο παρακάτω email
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.