Εξειδικευμένες υπηρεσίες για επαγγελματίες / καλλιτέχνες

Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες λόγω επαγγέλματος ή λόγω ενασχόλησης με συγκεκριμένες δραστηριότητες απαιτούν αναλυτικότερο έλεγχο και ειδικές οδηγίες και κατευθύνσεις.

Επαγγελματίες που ασχολούνται με μουσική και το θέαμα

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τη μουσική και το θέαμα αποτελούν μια ξεχωριστή επαγγελματική ομάδα καθότι οι απαιτήσεις όσον αφορά την ακουστική αντίληψη είναι αυξημένες. Οι εξειδικευμένες αυτές υπηρεσίες σχετίζονται με ένα νέο σχετικά κλάδο ο οποίος ονομάζεται Performing Arts Medicine.

Τι να περιμένει ο επαγγελματίας που ασχολείται με τη μουσική μετά την επίσκεψη:

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει πέρα από την κλινική εξέταση μια σειρά από πολύ αναλυτικές εξετάσεις. Στόχος είναι η «χαρτογράφηση» του ακουστικού συστήματος με τη χρήση εξειδικευμένων ακοολογικών εξετάσεων που ελέγχουν το έξω, μέσο και έσω αυτί καθώς και τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων. Η διαδικασία περιλαμβάνει παραπάνω από ένα ραντεβού (συνήθως 3 κοντινά ραντεβού) ώστε να μην υπάρξει κόπωση.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν 3 κατηγορίες επαγγελματιών που κάνουν χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών:

  • Άτομα που έρχονται για έλεγχο και δεν έχουν καμία παθολογία και άτομα που μπορεί να εμφανίζουν παθολογία και χρειάζονται περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται σαν εξετάσεις αναφοράς και συγκρίνονται με επόμενες εξετάσεις.

  • Άτομα που έχουν ήδη κάποιες διαταραχές ή βλάβες στην ακοή και χρειάζεται ειδική συμβουλευτική ώστε να μην επιδεινωθούν όσο αυτό είναι εφικτό.

  • Άτομα που έχουν διαταραχές και οι οποίες χρήζουν ειδικές και περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση των εξετάσεων, συμβουλευτική και εκπαίδευση ώστε να γνωρίζουν τι θα πρέπει να προσέχουν και να αναγνωρίζουν πότε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα εργασίας σε περιβάλλον της μουσικής με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επαγγελματίες που ασχολούνται με θόρυβο

Υπάρχουν αρκετές επαγγελματικές ομάδες οι οποίες αναγκάζονται να εργαστούν σε θορυβώδες περιβάλλον. O θόρυβος έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία. Από ωτορινολαρυγγολογικης οπτικής ο θόρυβος προκαλεί ανεπιστρεπτί βλάβες στην ακοή. Το θετικό είναι ότι οι βλάβες στην ακοή προλαμβάνονται με την έγκαιρη διάγνωση και τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες.

Τι να περιμένει ο ασθενής/ εξεταζόμενος μετά την επίσκεψη:

Αφού γίνει ο εκτεταμένος έλεγχος ανάλογα με τη συμπτωματολογία, θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να γίνει διάγνωση σε τυχόν υπάρχουσες παθολογίες και ληφθούν προληπτικα μετρα όπου είναι εφικτο

page 38 music school Μαθητές / σπουδαστές ωδείων και μουσικών σχολείων

Αφορά άτομα, κυρίως εφήβους και μεγάλα παιδιά, που ασχολούνται με τη μουσική και το τραγούδι.

Ανάλογα με το μουσικό όργανο που παίζουν δίνονται και οι αντίστοιχες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν « τραυματισμοί» κυρίως στο ακουστικό σύστημα αφού φυσικά γίνει και ο εκτεταμένος ακοολογικός έλεγχος.

Ο έλεγχος αυτός λειτουργεί σαν βάση αναφοράς για μελλοντικές αλλαγές στην ακοή. Επιπλέον συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση σε περίπτωση προβλημάτων.

Ακούγεται κοινότυπο αλλά η πρόληψη παραμένει η καλύτερη θεραπεία.

Δρ Κατερίνα Βαρδονικολάκη MD, PhD,

Ωτορινολαρυγγολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πιστοποιημένη Ιατρός από το Performing Arts Medicine Association για μουσικούς και καλλιτέχνες.

© Αll rights reserved Κ.Vardonikolaki

Για ραντεβού

  • Δια ζώσης / επίσκεψη στο ιατρείο

  • Τηλέφωνο για Ραντεβού : (+30) 210 30 00 457

  • Τηλέφωνο Ιατρού : (+30) 697 74 00 259

  • Τηλέφωνο Ιατρείου : (+30) 210 69 26 247

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Διαδικτυακά

Δυνατότητα μέσω Zoom | Skype | Viber | Facetime

Σεμινάρια

Σεμινάρια - ημερίδες
ερευνητικά προγράμματα

Παρακαλούμε επικοινωνήστε στο παρακάτω email

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.e-genius.gr ...intelligent web software