Ακοή

Πώς λειτουργεί η ακοή;

Το αυτί περιλαμβάνει υποδοχείς της ακοής και της ισορροπίας. Η φυσιολογική λειτουργία της αυτιού όσον αφορά την ακοή περιγράφεται πολύ συνοπτικά παρακάτω ενώ της ισορροπίας στην αντίστοιχη ενότητα.

Συνολικά το αυτί απεικονίζεται παρακάτω.

Το έξω αυτί (έξω ους)

Το μέσο αυτί

Το έσω αυτί

To αυτί αποτελείται από 3 μέρη:

  • Το έξω αυτί (έξω ους)

  • Το μέσο αυτί

  • Το έσω αυτί

Η λειτουργία του αυτιού συνοπτικά:

Έξω αυτί

Ο ήχος μεταδίδεται ως ηχητικά κύματα από το περιβάλλον. Τα ηχητικά κύματα συλλέγονται από το εξωτερικό αυτί (πτερύγιο) και στέλνονται μέσω ενός σωλήνας ο οποίος ονομάζεται έξω ακουστικός πόρος στο τύμπανο. Το πτερύγιο και ο έξω ακουστικός πόρος αποτελεί το έξω αυτί ή έξω ους το οποίο διαχωρίζεται με την τυμπανική μεμβράνη ή τύμπανο του αυτιού από το μέσο αυτί.

Μέσο αυτί

Τα ηχητικά κύματα προκαλούν τη δόνηση του τυμπάνου, το οποίο θέτει σε κίνηση τα τρία μικροσκοπικά οστάρια (η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας) τα οποία βρίσκονται στο μέσο αυτί ή μέσο ους.

Έσω αυτί

Η κίνηση των οστών προκαλεί την κίνηση του υγρού στο έσω αυτί. Το έσω αυτί περιλαμβάνει τον κοχλία ο οποίος μοιάζει με σαλιγκάρι και αποτελεί το κύριο όργανο της ακοής και την αίθουσα και τους ημικύκλιους σωλήνες που είναι το κύριο όργανο της ισορροπίας.

Ο κοχλίας περιλαμβάνει ένα σύστημα από ειδικού τύπου κυττάρων: τα έσω και τα έξω τριχωτά κύτταρα το οποία είναι τοποθετημένα πάνω σε μια μεμβράνη (βασική μεμβράνη) καθώς και στηρικτικά κύτταρα. Πολλές από τις λειτουργίες των κυττάρων και αυτών αλλά και του ακουστικού συστήματος γενικότερα δεν είναι γνωστές και αποτελούν αντικείμενο για έρευνα. Το έσω αυτί περιέχει φυσιολογικά υγρό σε αντίθεση με το μέσο και το έξω αυτί.

Η κίνηση του υγρού του έσω αυτιού (έσω ους) προκαλεί την κάμψη των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία. Τα τριχωτά κύτταρα μετατρέπουν την κίνηση σε ηλεκτρικά σήματα (μετατροπή κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική).

Αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα μεταδίδεται στο ακουστικό νεύρο και στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται ως ήχος.

Ο εγκέφαλος συγκρίνει τις πληροφορίες που λαμβάνει και από τα δύο αυτιά και με αυτό τον τρόπο εντοπίζει την πηγή του ήχου αν προέρχεται από αριστερά ή από δεξιά.

Πώς μετράται η ακοή;

Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται είναι το dBHL (decibel hearing level) και όχι το ποσοστό %.

Η μέτρηση γίνεται με ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται ακοογράφοι.

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται ιδανικά σε ηχομονωμένο θάλαμο ή σε ήσυχο δωμάτιο όπου ο γιατρός ή ο ακοολόγος δίνει μεσω ειδικών ακουστικών που τοποθετούνται στα αυτιά των εξεταζόμενων καθαρούς τόνους (ήχους) συγκεκριμένης έντασης ανά συχνότητα (250-8000Hz – κλασική ακοομετρία).

Με περισσότερο εξειδικευμένους ακοογράφους η μέτρηση της ακοής πραγματοποιείται μέχρι τις 16000Hz (ακοομετρία υπερυψηλών συχνοτήτων).

Ο ειδικός ανεβοκατεβάζει την ένταση μέχρι να γίνει μόλις ακουστός ο ήχος. Το σημείο αυτό ονομάζεται ουδός της ακοής και σημειώνεται στο διάγραμμα που ονομάζεται ακοόγραμμα.

Ένα ακοόγραμμα απεικονίζεται στο διπλανό σχήμα.

Στα παιδιά γίνεται με τη μέθοδο παιχνιδιού εξ ου και παιχνιδοακοομετρία.

Δρ Κατερίνα Βαρδονικολάκη MD, PhD,

Ωτορινολαρυγγολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πιστοποιημένη Ιατρός από το Performing Arts Medicine Association για μουσικούς και καλλιτέχνες.

© Αll rights reserved Κ.Vardonikolaki

Για ραντεβού

  • Δια ζώσης / επίσκεψη στο ιατρείο

  • Τηλέφωνο για Ραντεβού : (+30) 210 30 00 457

  • Τηλέφωνο Ιατρού : (+30) 697 74 00 259

  • Τηλέφωνο Ιατρείου : (+30) 210 69 26 247

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Διαδικτυακά

Δυνατότητα μέσω Zoom | Skype | Viber | Facetime

Σεμινάρια

Σεμινάρια - ημερίδες
ερευνητικά προγράμματα

Παρακαλούμε επικοινωνήστε στο παρακάτω email

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.e-genius.gr ...intelligent web software